Αγγελίες για κατοικίδια
Ψάχνετε έναν μικρό φίλο; Θέλετε να καταχωρήσετε αγγελία; Είστε επαγγελματίας; Προωθήστε την επιχείρησή σας!Δείτε τα κατοικίδια που χαρίζονται!
Όλα τα άρθρα
Πως να κάνουμε μπάνιο το σκυλάκι μας
Το άρθρο είναι μια ευγενική προσφορά του cypruspet.com
Η ώρα του μπάνιου δεν είναι και ότι καλύτερο ούτε για εσάς, ούτε και για το σκυλάκι σας. Είναι όμως απαραίτητη για την καθαριότητά του σκύλου σας και την διατήρηση της καλής κατάστασης του τριχώματος και του δέρματός του.
Παρακάτω, σας παραθέτουμε χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για το σκυλίσιο μπάνιο καθώς και τρόπους ώστε να κάνετε την εμπειρία αυτή, αν όχι απολαυστική, τουλάχιστον ανεκτή και για τους δύο σας.
Πότε είναι η καταλληλότερη εποχή για να κάνω στο σκυλάκι μου το πρώτο του μπάνιο;
Το πρώτο μπάνιο δεν θα πρέπει να γίνει ενωρίτερα από τους 3 μήνες, μια και στους 3 μήνες το κουταβάκι μας έχει εμβολιαστεί με τα απαραίτητα εμβόλια. Την πρώτη φορά που θα επιχειρήσετε να λούσετε το σκυλάκι, καλό είναι να περιορίσετε το χρόνο του λουσίματος στο ελάχιστο και να ανταμείψετε αργότερα με χάδια και λιχουδιές. Είναι καλό το μπάνιο να αποτελέσει από την αρχή μια θετική εμπειρία –όσο αυτό γίνεται- ούτως ώστε οι επόμενες φορές να είναι ευκολότερες τόσο για εσάς όσο και για το κατοικίδιό σας.
Έξω ή μέσα;
Είναι προτιμότερο το μπάνιο να γίνεται μέσα στο σπίτι καθώς αυτό είναι πιο πρακτικό και εύκολο τόσο για εσάς όσο και για το σκύλο σας. Ποτέ μην λούνετε το σκυλάκι σας έξω όταν κάνει κρύο, ειδικά όταν πρόκειται για κουταβάκι το οποίο δεν είναι σε θέση ακόμα να ρυθμίσει σωστά τη θερμοκρασία του σώματός του.
Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το μπάνιο;
Σε γενικές γραμμές το μπάνιο είναι καλό να γίνεται κάθε 20 μέρες με 1 μήνα. Αν λούνετε το σκυλάκι σας πιο συχνά από αυτό, τότε απομακρύνετε από το δέρμα του έλαια ζωτικής σημασίας για την καλή κατάσταση του τριχώματος και του δέρματος, προκαλώντας θαμπό τρίχωμα, ξηροδερμία και άλλες παθήσεις.
Η συχνότητα του λουσίματος εξαρτάται μεταξύ άλλων από τη ράτσα του σκύλου σας. Τα poodles για παράδειγμα χρειάζονται πιο πολλά μπάνια από ότι τα German shepherds. Συμβουλευτείτε για αυτό τον κτηνίατρό σας ή κάποιον άλλο ειδικό.
Επιπρόσθετα, ο τρόπος ζωής καθορίζει τη συχνότητα λουσίματος. Αν δηλαδή το σκυλάκι σας περνά πολύ χρόνο έξω στην αυλή και απολαμβάνει να παίζει στο χώμα, τότε ως φυσικό θα χρειάζεται πιο συχνά μπάνιο.
Το τρίχωμα του σκύλου αποτελεί άλλον έναν παράγοντα που επηρεάζει τη συχνότητα του μπάνιου. Το ίσιο, λείο τρίχωμα μπορεί πολύ εύκολα να καθαριστεί με ένα απλό βούρτσισμα και συνεπώς σκύλοι με τέτοιο τρίχωμα χρειάζονται μπάνιο πιο αραιά.
Τί σαμπουάν πρέπει να χρησιμοποιήσω;
Ποτέ μην χρησιμοποιείτε σαμπουάν για ανθρώπους καθώς το ph στο ανθρώπινο δέρμα είναι διαφορετικό από αυτό του σκύλου και είναι πολύ πιθανόν να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις. Στην αγορά υπάρχει τεράστια ποικιλία από σαμπουάν και μαλακτικά για σκύλους.
Τί θα χρειαστώ;
Ένα καλό σαμπουάν, κατάλληλο για σκύλους.
Ένα απαλό σφουγγάρι
Πετσέτα, κατά προτίμηση ειδική πετσέτα για σκύλους η οποία απορροφά νερό και συνεπώς στεγνώνει γρηγορότερα το τρίχωμα.
Χτένα για σκύλους
Απαλή βούρτσα
Ένα αντιολισθητικό χαλάκι
Βαμβάκι
Πριν το μπάνιο...
Είναι σημαντικό πριν το μπάνιο να χτενίσετε καλά το σκυλάκι σας και να ξεδιαλύνετε τυχόν κόμπους. Αν δεν το κάνετε αυτό, τότε το νερό θα μετατρέψει τους κόμπους σε στερεές μάζες και πιθανόν να χρειαστεί κόψιμο του τριχώματος για να απομακρυνθούν.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα κοντά σας, τοποθετήστε το αντιολισθητικό χαλάκι στο μπάνιο και ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού ώστε να μην είναι ούτε κρύο ούτε πολύ ζεστό.
Η ώρα του μπάνιου...
Μιλάτε με τόνο ήρεμο, τρυφερό και καθησυχαστικό ώστε να μην τρομάξετε το σκυλάκι. Αποφεύγετε απότομες κινήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του μπάνιου.
Βρέξτε το σκύλο πολύ καλά με άφθονο νερό. Έπειτα, βάλτε αρκετή ποσότητα σαμπουάν στην πλάτη του και κάντε μασάζ βαθιά στο τρίχωμα για αρκετή ώρα -10 λεπτά είναι αρκετά-. Προσέξτε να μην πάει σαπουνάδα στο πρόσωπο, ειδικότερα στα μάτια και το στόμα.
Για να καθαρίσετε το πρόσωπο, χρησιμοποιείστε ένα απαλό σφουγγάρι, το οποίο θα μουσκέψετε σε νερό και για να καθαρίσετε τις πατούσες, μεταξύ των δακτύλων και τα νύχια, χρησιμοποιείστε μία απαλή βούρτσα.
Ξεβγάλτε σχολαστικά τη σαπουνάδα. Δεν πρέπει να μείνει ούτε ίχνος, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα και αλλεργικές αντιδράσεις.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα αυτιά. Δεν πρέπει να μπει σαπουνάδα ή νερό στα αυτιά καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα.
Μετά το μπάνιο...
Αφήστε το σκύλο να τιναχτεί 2-3 φορές, σκουπίστε τον με μια πετσέτα και σκουπίστε με το βαμβάκι τα αυτιά του για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι μαλλιών, σιγουρευτείτε ότι το έχετε σε χαμηλή ένταση και θερμότητα. Αν κρίνετε ότι ο καιρός είναι καλός και ότι δεν χρειάζεται πιστολάκι, τότε αφήστε το σκύλο σε ένα χώρο ζεστό, χωρίς ρεύμα αέρος, για να στεγνώσει.
Δώστε πολλά χάδια, γλυκόλογα και λιχουδιές ώστε να επαινέσετε το σκυλάκι σας για την υπομονή και την καλή διαγωγή του και να κάνετε την επόμενη φορά πιο εύκολη.
Εναλλακτικές επιλογές
Το βούρτσισμα αποτελεί μια καλή εναλλακτική επιλογή για το μπάνιο. Ειδικά σε σκύλους με ίσιο και λείο τρίχωμα, ένα καλό βούρτσισμα είναι αρκετό για να απομακρύνει ακαθαρσίες και βρωμιές. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι το βούρτσισμα αποτελεί αντικατάστατο του μπάνιου, απλά μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα του λουσίματος, συν του ότι υποβοηθά στην καλή υγεία του τριχώματος και του δέρματος και απομακρύνει νεκρές τρίχες.
Καθώς τα συχνά λουσίματα απομακρύνουν τα έλαια του δέρματος και κάνουν κακό τόσο στο δέρμα όσο και στο τρίχωμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά τα λεγόμενα ξηρά σαμπουάν τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε νερό, σας γλιτώνουν από τη φασαρία του μπάνιου και διατηρούν τα ζωτικά έλαια στο τρίχωμα του ζώου. Και πάλι όμως δεν αποτελούν αντικατάστατο του μπάνιου αλλά μια λύση για όσους θέλουν να λούνουν συχνότερα το κατοικίδιό τους ή δεν μπορούν για κάποιο λόγο να κάνουν το σκυλάκι τους μπάνιο.
Τέλος, υπάρχουν οι καλλωπιστές σκύλων στους οποίους μπορείτε να πάρετε το σκυλάκι σας για βούρτσισμα και μπάνιο αν δεν έχετε τη διάθεση ή το χρόνο να το κάνετε από μόνοι σας.
Άρθρα
Πως να κάνουμε μπάνιο το σκυλάκι μας |
Αλλεργίες στους σκύλους |
Νόμος 4039/2012, 2 Φεβρουαρίου 2012 |
Όροι Χρήσης |